oliviaisfat.blogg.se

I den här bloggen tänkte jag spara mina favoritrecept, både i matväg och bakväg! Mitt motto när det gäller mat är "more is more". Så om man, precis som jag, tycker om när det är lite "too much" så är nog dom här recepten något för er!

Marockansk-inspirerad kycklinggryta m. yoghurtsås

Publicerad 2014-02-06 13:51:00 i Allmänt,

SVÅRIGHETSGRAD: 1 2 3 4 5
"WAOW VA GOTT"-FAKTOR: 1 2 3 4 5 
PASSAR TILL: Vardags, till fest (om man gör saker som att byta ut matlagningsgrädden mot fet grädde)
 
Det här receptet hittade jag via Ica och såsen någon annanstans på internet. Gjorde dock om det lite så att det blev mer i min smak. Tror inte det görs så mycket grytor med just kyckling i Marocko, snarare lamm. Men den blev god ändå!!!! Tänkte testa med lamm nästa gång, tror det också funkar jättebra med dom här smakerna:D
Min kille e marockan o han sa att den va god så.. ni har fått det bekräftat av en landsman om det känns bra haha. 
 
(4 pers)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 600 g strimlad kycklingfilé
  • 1 msk olivolja 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1 krm peppar 
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong (eller fond.. jag smulade ner hönsbuljong direkt i grytan, tillsätt inte vatten då tappar grytan sin krämighet)
  • 1 tsk soja (+ lite till om man vill..)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1-2 msk honung
  • 1 förp kokta kikärter (à 400 g)
  • 1 citron (du behöver både skalet och saften)
  • 2 msk hackad persilja

+ Eventuellt lite redning om man önskar tjockare sås.

1. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna, tillsätt lökhacket. Krydda med salt och peppar.

2. Blanda grädde, buljong, soja, sambal oelek och honung i grytan. Låt koka under lock ca 10 minuter.

3. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.

4. Riv skalet av citronen, tillsätt det, persilja och kikärter i grytan. Låt koka ytterligare ca 2 minuter.

5. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Serveras med: couscous, en klyfta citron och yoghurtsås (se nedan!)

 Klassisk yoghurtsås:

  •  6 dl naturell yoghurt eller grekisk yoghurt
  • rivet skal från en citron
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad (hackad färsk mynta blir mkt godare!!!!!)
  • 1 tsk salt
  • Toppa med lite olivolja
Här är resultatet! Både enkel, hyfsat billigt, mycket bra ingredienser och gott! 
 
Vill tillägga att den här rätten är väldigt lätt att ändra så att den passar bättre till sin egen smak. Vill man ha mer hetta i den, ta i mer sambal oelek. Vill du göra en fetare variant till helgen eller fest, byt ut matlagningsgrädden till fet vispgrädde. Och jag måttar väldigt sällan med salt, olja och liknande. Så smaka av och gå lite på känsla, men ovan har ni ungefärliga mått med salt och liknande så har ni något att gå på om det känns jobbigt att uppskatta.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

LIVI

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela