oliviaisfat.blogg.se

I den här bloggen tänkte jag spara mina favoritrecept, både i matväg och bakväg! Mitt motto när det gäller mat är "more is more". Så om man, precis som jag, tycker om när det är lite "too much" så är nog dom här recepten något för er!

Klassisk ost/skinkpaj med underbart spröd deg

Publicerad 2014-02-10 21:20:00 i Allmänt,

Den här pajen har jag gjort några gånger, och den är verkligen god och enkel. Några problem som kan uppstå när man gör en mat-paj är att ägg-stanningen inte stelnar helt (vilket gör att fyllningen sen rinner ut när man skär i pajen), att pajdegen inte blir spröd utan känns för "degig" och ja, det är väl det. Jag har aldrig haft problem med det här receptet gällande ägg-stanningen, och angående den "underbart spröda degen" så ska ni få ett tips som jag hoppas att ni kommer ta till er!:D
 
SVÅRIGHETSGRAD: 1 2 3 4 5
"WAOW VA GOTT!"-FAKTOR: 1 2 3 4 5
PASSAR TILL: verkligen allt! som middag, lunch, kalas. Superlätt att frysa in/tina upp (man kan alltså förbereda dagen eller dagar innan t ex ett kalas och den smakar ändå utmärkt) och går jättebra att värma upp i micro (tips: värm med kortare tid i omgångar och låt pajen vila någon sekund innan du fortsätter värma. Jag brukar micra 20 sek, vänta några sekunder, sen micra ca 20 sek till. Detta gör att degen inte blir "gummi-aktig". Har man inte micro funkar ugn ännu bättre!!!)
 
(det här receptet är för "4 pers", och får plats i en helt vanlig paj-form ca 25 cm i diameter)
 

Paj-skalet:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 msk ren sprit (jag kör på whisky)
  • en eller två nypor salt
Till fyllningen:
  • 100 g rökt eller kokt skinka (jag föredrar rökt)
  • 3 dl riven ost med smak (kan rekommendera västerbottenost eller någon annan ost med lite kraft)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk paprikapulver (detta tycker jag mest bidrar till lite trevligare färg, ingen direkt smakskillnad. Så kan skippas om man inte har)

Det som kanske är lite annorlunda med mitt recept (vilket gör degen lite mer smakrik och framförallt SPRÖD) är att jag byter ut en matsked vatten mot en matsked ren sprit. Jag har bara testat med whisky och det rekommenderar jag verkligen. Har man inte det så kan man ta 3 msk vatten, men då blir det svårt att få till den där spröda degen. Så har ni sprit hemma, testa gärna! Det var min käre far som lärde mig detta. 

1. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga* pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
7. Sänk värmen till 200°C.
8. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.
9. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.

Serveras med: en fin sallad med kanske tomat och absolut avokado! Det är SÅ gott till mat-pajer!
 
* Nagga innebär att man sticker degen med en gaffel
Här har ni den! krämig och underbar! 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

LIVI

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela